top of page

Vývoj cen nemovitostí v roce 2024

Stojíme na prahu roku 2024 a s ním přichází klíčová otázka: Jaký bude vývoj cen nemovitostí? Kdy je vhodné s koupí nemovitostí začít? Po období rekordních cen a vysokých úrokových sazeb nyní vstupujeme do éry, kdy nižší inflace a přístupnější hypotéky mohou znovu rozproudit zájem splnit si sen o vlastním bydlení. Přesto, očekávání levnějších nemovitostí se může jevit jako nejisté. Jak se bude situace vyvíjet napříč regiony a u různých typů nemovitostí? Níže Vám přináším pohled na to, co můžeme očekávat v letošním roce.


Realitní trh čelil nedávno několika výzvám, které ovlivnily jeho vývoj. Hlavními faktory byly neobvykle vysoké úrokové sazby a rekordní inflace. K tomu přispěla dlouhodobě složitá situace ohledně schvalování stavebních povolení, což vytvořilo nepříjemnou kombinaci nejistoty a zhoršující se dostupnosti vlastnického bydlení, zejména v krajských městech, kde počet obyvatel roste rychleji.


Zvýšenou poptávku po nových nemovitostech pozorujeme již od počátku roku 2023 a existují reálné důvody předpokládat, že její vzestupná tendence bude pokračovat nejen v roce 2024. Pomáhat tomu budou klesající úrokové sazby hypoték, kdy se na trh začne vracet i střední třída, ale i přetrvávající silná touha Čechů po vlastním bydlení. To bude v kombinaci s nedostatečnou výstavbou a komplikovanými a zdlouhavými povolovacími procesy dlouhodobě zvyšovat tlaky na straně poptávky.


Ceny nemovitostí v České republice v roce 2023 zaznamenaly po několika letech prudkého růstu mírný pokles. Například ceny bytů v Praze v průměru klesly o 2-8%, v Brně o 5-10% a ve většině krajských městech o 10-15%. V některých oblastech i více, okres Bruntál zaznamenal pokles o 21%, v okrese Znojmo nebo Česká Lípa o 19%, resp. 18%.


Vývoj cen nemovitostí v Praze:


Vývoj cen nemovitostí v dalších městech:


Příčiny poklesu cen


Hlavními příčinami poklesu cen nemovitostí v roce 2023 byly následující faktory:


  • Zvýšení úrokových sazeb: Česká národní banka (ČNB) v průběhu roku 2022 postupně zvýšila základní úrokovou sazbu z 0,25 % až na 7%. To vedlo ke zdražování hypoték, které jsou pro většinu lidí hlavním zdrojem financování nákupu nemovitosti.

  • Zhoršení ekonomické situace: V roce 2023 se světová ekonomika začala potýkat s řadou problémů, jako je inflace, pokračující válka na Ukrajině a problémy v dodavatelských řetězcích. To vedlo k poklesu důvěry spotřebitelů a podniků a k růstu nejistoty o budoucnost.

  • Snižující se poptávka po nemovitostech: Vysoké úrokové sazby hypoték, přísné podmínky pro získání hypotečního úvěru a pokles životního standardu v roce 2023 vedly k poklesu cen na trhu s nemovitostmi.


Výhled na rok 2024


V roce 2024 lze očekávat, že ceny nemovitostí v České republice budou stagnovat nebo mírně růst. Tento vývoj bude ovlivněn následujícími faktory:


  • Úrokové sazby: Hypotéku lze v Česku s pětiletou fixací pořídit už i za sazbu pod 5%, do konce roku 2024 by nejlevnější hypotéky mohly při dané fixaci mít úrok pod třemi procenty. S poklesem sazeb hypoték  lze očekávat zesílení zájmu o nákup nemovitostí a poměrně silný tlak na růst jejich cen.  

  • Oživení ekonomiky: Pokud se světová ekonomika v roce 2024 začne oživovat, může to vést k nárůstu poptávky po nemovitostech.

  • Změny v nabídce nemovitostí: Z důvodu zpomalení výstavby bude na trhu s nemovitostmi v roce 2024 stále méně nových bytů, Zatímco např. v sousedním Německu nebo Rakousku, kde se celkový proces vyřízení stavebního povolení pohybuje mezi 2-4 měsíci, u nás se bavíme o lhůtách 6-12 měsíců.  Tato situace povede k růstu cen nemovitostí, zejména v krajských městech. Největší tlak je tak možné očekávat ve městech jako je Praha nebo dalších krajských městech ve Středočeském, Jihomoravském či Plzeňském kraji.


Ceny nemovitostí v jednotlivých regionech


V roce 2024 lze očekávat, že ceny nemovitostí budou v jednotlivých regionech České republiky růst mírně odlišným tempem. V Praze a dalších velkých městech bude v první polovině roku růst cen nemovitostí spíše nižší či stagnovat, protože tyto regiony jsou již nyní oproti jiným regionům přeceňovány. Vyšší růst lze pak očekávat spíše v druhé polovině roku až s příchodem nižších úrokových sazeb (3-4%) a dostupnějších hypotečních úvěrů. V menších městech a obcích lze očekávat vyšší růst cen nemovitostí, protože tyto regiony jsou stále dostupnější a mohou být atraktivní pro lidi, kteří hledají klidnější místo k životu.


Ceny jednotlivých typů nemovitostí


I ceny jednotlivých typů nemovitostí budou v roce 2024 růst mírně odlišným tempem. 


Ceny nových bytů budou pravděpodobně růst rychleji než ceny starších bytů. Důvodem je to, že nové byty jsou obvykle nízkoenergetické a mají vyšší standardy než starší byty. Stejně tak tomu bude i u rodinných domů. U starších nemovitosti, nemovitosti před rekonstrukcí či s právními vadami budou ceny nadále spíše klesat.


Závěr


Vývoj cen nemovitostí v České republice v roce 2024 bude záviset na řadě faktorů. Z výše uvedených bodů a faktů lze predikovat, že v roce 2024 nelze očekávat pokles cen nemovitostí. Ceny budou spíše v mírném tempu růst. 


Pokud se tak chystáte kupovat nemovitost je situace na trhu v prvních měsících roku 2024 velmi příznivá. Ceny se často propadly na svá historická minima a s příchutí převisu nabídky nad poptávkou budete mít šanci o ceně smlouvat. S větší dostupností hypoték v druhé polovině roku je však potřeba počítat s opačným trendem. 


V případě prodeje zejména starší nemovitosti, domu ve špatném technickém stavu nebo s delší dojezdovou vzdáleností od města která je mimo klíčová místa, jako je Praha, Brno či jiné krajské město, s prodejem na nic nečekejte. Jinak můžete i přihlížet dalšímu poklesu cen. Zvratu a lepších cen se dočkáte nejspíš až ve druhé půlce roku a ta změna bude mít pozvolný charakter. Mezi klíčové faktory rychlého prodeje nemovitosti je správná cena nemovitosti, perfektní home staging a dokonalá prezentace a propagace nemovitosti. 


Pokud hledáte zastoupení, pomoc či radu při koupi nemovitosti, zajímá Vás, na co si dávat pozor a jaká mohou být úskalí u jednotlivých typů nemovitostí nebo potřebujete zajistit financování, neváhejte se na mě obrátit. V sekci „Služby pro kupující“ na tomto webu naleznete více informaci. Navíc, pro OSVČ a podnikatele zvažující koupi nemovitosti s participací hypotečního úvěru, mám připravené specifické tipy a rady, jak správně podat daňové přiznání a zvýšit si tak šanci na potřebnou výši financování, odkaz na článek naleznete zde.


Potřebujete naopak pomoci s prodejem Vaší nemovitosti? Neváhejte se na mě obrátit. Pro více informací navštivte sekci „Služby pro prodávající“.


29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Přihlaste se k odběru novinek!

Děkujeme, že jste se přihlásili!

bottom of page